nieuwspagina

Once Upon a Town in het Buurtcentrum 19 en 20 oktober

woensdag 9 oktober 2019 om 17:51 uur

Op zaterdag en zondag, 19 en 20 oktober, vindt er een uniek programma plaats in het Buurtcentrum.

Op 19&20 oktober vindt Once Upon A Town plaats in Maastricht, een festival voor stadsverhalen van bekende en onbekende creatievelingen en de lokale legendes van de gewone mens. Het festival is een ode aan Maastricht, haar inwoners en de eeuwenoude traditie om verhalen (door) te vertellen.

Het thema van dit jaar is Migratie. De beweging van mensen van de ene plek naar de andere. Tijdelijk
en permanent. Van Daalhof naar Wittevrouwenveld en van Syrië naar Sint Pieter. Door uiteenlopende vormen en oorzaken (als politiek, oorlog en klimaatverandering), maar ook de geschiedenis, de impact op de beleving van de stad en de verhalen van migranten die voor Maastricht hebben gekozen, wordt dit brede thema gedurende dit festival belicht.

Luister naar reisverhalen van nieuwe en oude Maastrichtenaren, draag bij aan het onderzoek naar verhalen over Italianen in de stad, kijk naar ontroerende documentaires over migratie van Limburgse makers, hoor onverwacht een ontroerend verhaal bij de bakker, geniet van je favoriete buitenlandse eten met een verhaal van de chef, speel het Grote Migratiespel met studenten van Hogeschool Zuyd, luister bij lantaarnpalen naar verhalen van kunstenaars, dineer in de kinderboerderij van het stadspark, vindt verloren eigendommen in de stadsdepots, ontvang in een rondleiding tips van ondernemers met een migratieachtergrond, leer tijdens de lezingen over arbeidsmigratie in krimpregio’s,.. en nog veel meer!

zieook: activiteiten online op www.onceuponatown.nl

Van de activiteiten bij Sint Pieter is alles gratis en zonder reservering met uitzondering van de lunch met gesprek door Sate By June

en zie ook meer info op onderstaande site,

ZATERDAG
11.00 - 12.00 Tai Chi proefles
12.00 - 12.30 Media - vertalen van verhalen
12.30 - 14.00 Brunch met verhaal door Saté by June: reserveren! € 7,50 via site once upon..
12.30 - 16.30 Het Grote Migratiespel
13.0 - 15.00 Interventies MAMDT: Unfold - Traveling Stories / Paradise 2.0 / The Expatrience
ZONDAG
11.00 - 12.30 Het Grote Migratiespel
12.30 - 13.00 Rama - reisverhalen en poezie voordracht
13.30 - 15.00 Interventie MAMDT: Hartstocht
15.00 - 16.00 Het Grote Migratiespel
16.00 - 17.00 Lezing Maurice Hermans

zie ook het Facebook event:

https://www.facebook.com/events/2462307063817535/

Lezing Breur Henket over het Kerkhof St Pieter Boven ; 10 oktober

dinsdag 1 oktober 2019 om 18:59 uur

HISTORIE VAN DE KERKHOVEN VAN DE VRIJE HEERLIJKHEID EN GEMEENTE SINT PIETER.

10 oktober, 12.00u

De hier begravenen (vroeger sprak men over "gezonkenen") zijn inwoners van St.-Pieter, inwoners geboortig van Maastricht, Kanne, Lixhe, Ternaaien (Lanaye) of Heugem, meestal pachters, losse arbeiders, groeve-exploitanten en blokbrekers, hoveniers, herbergiers, notabelen, kerkmeesters en ambtenaren. Door de gunstige ligging aan de Maas en aan het kanaal van Luik naar Maastricht (1847) treft men ook graven aan van schippers, brugwachters en rijksambtenaren. Vluchtelingen uit België; tijdens de Eerste Wereldoorlog woonden en enkelen overleden te St. Pieter. Na de komst van de ENCI (1926) zijn er ook veel werknemers, werkzaam geweest op deze fabriek, op dit kerkhof begraven. Verder zijn er een aantal drenkelingen begraven afkomstig van of buiten St. Pieter. Ook bevinden zich - naast de graven van dienstdoende pastoors - een aantal gemeenschapsgraven van religieuze orden op dit kerkhof. Niet katholieke inwoners van St. Pieter werden hier begraven in "ongewijde" grond, evenals ongedoopte kinderen. De nog vele aanwezige grafmonumenten uit de 19de en 20ste eeuw bepalen in hoge mate de sfeer op dit kerkhof. Opmerkelijk en bijzonder is dat op dit kerkhof veel grafmonumenten aanwezig zijn ontworpen en/of gemaakt door bekende Limburgse beeldend kunstenaars o.a. Dries Engelen, Jef Courtens, Patrick Creyghton, Jef Eymael, William Graatsma, Jeff Van Hontem, Marie José Muré, Rob Stultiens, Fons Tuinstra en Jef Wishaupt. Een kerkhof In 1752 door oorlogsomstandigheden ontstaan als een uitgeweken plek. En dit alles midden in een mooi natuurgebied.

Breur Henket.

Schilderwerk uitgevoerd;DANK

woensdag 28 augustus 2019 om 17:25 uur

De buitendeuren van het buurtcentrum zijn geschilderd

Tijdens de maatschappelijke beursvloer in november 2018 is een deal gesloten met schildersbedrijf Bijsmans uit Heerlen. Ze hebben, om niet, onze drie buitendeuren zowel van binnen als van buiten geschilderd en dat ziet er piek fijn uit. Nu kunnen we er weer een jaar of drie tegen.

Geweldig dat er altijd weer bedrijven zijn die zich maatschappelijk betrokken voelen bij ons buurtcentrum en ons op deze wijze geweldig helpen.

Peter Bijsmans: hartstikke bedankt en zeker ook je werknemers die dit uitmuntend gedaan hebben.

Rondleiding ENCI groeve 17 okt 14,00u

vrijdag 23 augustus 2019 om 11:14 uur

ENCI GROEVE.

De belangstelling om deel te nemen aan de lezing over en in de Enci groeve over de actuele ontwikkeling en de toekomst van de groeve was groot.

We hebben nu de datum geprikt op 17 oktober om 14.00 uur in de Enci groeve bij Chalet de Observant. Duur van de lezing is ongeveer 1 uur.

Deelnemen kost € 5,00 en daarvoor krijgt men de lezing, een kop koffie en een stuk vlaai.

Er zijn op dit moment (04-10) nog 3 plaatsen vrij.

Aanmelden per email: r.beaumont53@gmail.com. En vol=vol.

De agenda kloppend hart maand augustus is er weer

donderdag 28 februari 2019 om 14:11 uur

Zie voor de agenda van de maand augustus de rubriek Kloppend Hart